Friday, October 19, 2012

ANWAR FLIP-FLOP ISU BANGSAMOROSejurus selepas Perjanjian Perdamaian di antara Bangsamoro dan Kerajaan Filipina dimeterai sambil disaksikan Dato' Seri Najib, ini kata Anwar:

"Bagaimanapun, Anwar ketika mencelah jawapan Hadi kepada satu soalan,seolah-olah melihat peranan Malaysia dalam mengakhiri konflik lebih 40 tahun di wilayah selatan Filipina, seperti orang ‘jealous’.Bagi Ketua Pembangkang itu, soal Moro bukan isu baru kerana sudah ada tiga atau empat perjanjian sebelum ini.“Selepas Presiden (Filipina) baru, Benigno Aquino…dia ambil inisiatif awal untuk adakan rundingan dan Malaysia beri sokongan,” katanya.Tegas Anwar lagi, “FAKTANYA, (ini) Inisiatif Presiden baru, kerana inisiatif beliaulah dapat penyelesaian. Bukan sahaja perjanjian tetapi perlaksanaan,”.Sebaliknya, Anwar menuduh Malaysia ‘lembab’ kerana gagal suarakan pendapat bagi menyelesaikan isu di Rohingya, Myanmar padahal boleh menyuarakan isu Moro."
sumber: Agenda Daily


Semasa pemerintahan Presiden Joseph Estrada, beliau isytiharkan perang besar-besaran ke atas MILF (rujuk di sini). Dan sehingga kini, Joseph Estrada sentiasa mahu menghapuskan ke atas pejuang MILF beragama Islam ini.(rujuk di sini dan di sini).

Apa kaitan Estrada dengan Anwar?
Estrada adalah rakan baik Anwar. Ada yang mengaitkan Estrada dengan CIA dan seperti biasa Anwar pasti terbabit dengan operasi mereka di rantau ini. Kajian mengenai kaitan Anwar dengan Estrada serta pihak luar ada diceritakan panjang lebar dengan fakta jelas di sini.

Pasal persahabatan akrab mereka boleh dilihat foto-foto di bawah.
Happy nye bang non...

Anwar dan Estrada adalah rakan baik


Kemudian, secara tiba-tiba Anwar memuji pula usaha damai yang dilakukan di antara Bangsamoro dan Kerajaan Filipina di dalam blognya di sini...Apa kes?. Panas ke Bang Non?

0 comments:

Post a Comment

Followers