Monday, November 5, 2012

MELAYU PERLU KEBEBASAN AGAMA TAK?Kini heboh diperkatakan tentang kenyataan Nurul Izzah mengenai halangan untuk beragama termasuk untuk agama Islam.Terbaru Nurul Izzah cuba menjawab sambil menyelitkan sepotoh ayat al-Quran:

"Saya ucapkan terima kasih di atas pertanyaan lanjutan yang diterima setelah saya menghadiri satu forum bertajuk, ‘Islamic State: Which version? Whose responsibility?’ sebagai seorang panelis.

Sewaktu sesi soal jawab, salah satu soalan ditanya kepada saya berkait isu paksaan dalam agama melibatkan masyarakat Melayu.

Jawapan saya menegaskan ungkapan – “Tidak ada paksaan dalam agama (Islam)….” – daripada ayat suci Al Quran, Surah Al-Baqarah, ayat 256. Ungkapan ini merangkumi seluruh umat manusia.

Namun ditambah, saya berpegang pada pendirian umum sedia ada, iaitu setelah memeluk Islam, seorang Muslim tertakluk dengan Syariat Islam; sebagaimana seorang warganegara tertakluk dengan Perlembagaan Persekutuan.

Saya sama sekali tidak menggalakkan atau menerima murtad.

Saya berdoa agar Allah SWT memberi petunjuk dan hidayah kepada semua, demi kesejahteraan bersama."

sumber: http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2012/11/05/penjelasan-isu-islam-dan-masyarakat-melayu/


Nurul Izzah ni bongok ke apa...ayat itu ditujukan kepada kafir, Islam tak pernah paksa non-muslim untuk memeluk Islam, bermaksud Islam tak kata akan hukum orang kafir kalau tak tak peluk Islam.

Dan ia tak bermaksud kepada umat Islam untuk memilih agama lain!

Lepas tu pulak, dia samakan pulak Syariat Islam dan Perlembagaan Persekutuan...apa ke sengal! Perlembagaan persekutuan tu ciptaan manusia, boleh dipinda-pinda..kalau salah orang pegang tampuk pemerintahan, alamat perlembagaan pun hancur, kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara BOLEH TERGUGAT!

Semakin lama Nurul Izzah ni bagi statement, semakin terpesong perginya..

0 comments:

Post a Comment

Followers