Saturday, April 21, 2012

LYNAS saman Free Malaysia Today

Pakatan pembangkang pasti terkejut beruk bila portal berita mereka di saman oleh syarikat Lynas. Selama ini mereka terlalu bebas untuk menabur fitnah sesuka hati mak bapak dia dia sebab beranggapan tiada orang akan saman.

So sekarang kita tengok apa reaksi mereka. Kah kah kah..

Kalau perlu saman sekali si Fauziah Toron si mulut cibai tu. Mahkamah perlu percepatkan kes saman ini sebab ianya melibatkan isu berkepentingan ramai... Kah kah kah


KUALA LUMPUR: Lynas Corporation Limited memulakan prosiding saman fitnah di Mahkamah Tinggi di sini terhadap portal berita ‘Free Malaysia Today’, berhubung apa yang didakwanya sebagai kenyataan palsu dan mengelirukan dalam artikel siarannya baru-baru ini.
Dalam kenyataan pada Jumaat, syarikat itu berkata ia juga telah memulakan prosiding saman fitnah terhadap sebuah kumpulan dikenali sebagai ‘Save Malaysia, Stop Lynas’, pengarah dan beberapa anggota jawatankuasanya.
Prosiding itu adalah berhubung kenyataan yang didakwa palsu serta mengelirukan yang terkandung dalam surat terbuka yang tersiar baru-baru ini dalam laman blog ‘Save Malaysia, Stop Lynas’.
“Lynas telah, dan akan mengemukakan representasi undang-undang untuk mengambil tindakan terhadap orang yang menyiarkan kenyataan berbentuk fitnah atau maklumat tidak benar itu tentang Lynas atau operasinya,” kata pengerusi eksekutifnya Nicholas Curtis.
Loji pemproses nadir bumi Lynas Corporation di Gebeng, Pahang menarik perhatian ramai berhubung aspek keselamatannya.
Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Projek Lynas dijadualkan melawat tapak loji itu di Gebeng pada 10 dan 11 Mei serta mengadakan pendengaran awam pertamanya di situ. Satu lagi pendengaran awam akan diadakan di Kuala Lumpur pada 21 Mei.
Dalam kenyataan itu, Curtis berkata: “Operasi Lynas akan selamat dan mematuhi standard alam sekitar, kesihatan dan keselamatan yang ditetapkan undang-undang Malaysia serta diaudit Agensi Tenaga Atom Antarabangsa.
“Undang-undang ini mencerminkan atau melebihi standard antarabangsa,” katanya.
Beliau berkata Lynas sering mengadakan perbincangan dengan masyarakat Malaysia dan akan terus berbuat demikian selagi loji itu beroperasi.
“Bagaimanapun, kami bimbang kenyataan yang berbaur fitnah akan menyemai rasa takut dan bimbang yang tidak bersebab dalam kalangan orang ramai tentang operasi kami,” katanya.

0 comments:

Post a Comment

Followers